Make your own free website on Tripod.com
 

Miekkavalkku Öölannissa tien varrella. Takana näkyy myös soikkokaksikko.Cephalanthera longifolia, miekkavalkku

Miekkavalkku on sukunsa ehkä komein laji. Suomessa laji kasvaa ainoastaan Ahvenanmaalla ja yhdessä paikassa Turun saaristossa. Olen tosin kuullut hyvin epävarman huhun että kasvi kasvaisi myös Manner-Suomessa. Kasvi on harvinaisuudestaan huolimatta lisääntynyt näiden tasan sadan vuoden aikana (ilmoitettu Suomesta ensimmäisen kerran vuonna 1901) kun sitä tiedetty Suomessa kasvavan. Silti siihen ei juLevinneisyys.uri sattumalta törmää. Muualla Euroopassa laji on selvästi yleisempi, ja ainoa paikka missä olen kasviin törmännyt, Öölanti, on todella "täynnä" näitä kaunottaria. 

Miekkavalkku on rauhoitettu Ahvenanmaalla. 

Kasville on luonteenomaista miekkamaiset lehdet ja puolimetrinen varsi, jonka latvaosassa kauniit kukat ovat. Kukat ovat puhtaan valkoisia, eiätkä ne aukea aivan kokonaan. Tämä taitaa kyllä olla Suomen kämmeköistä komein. Medetön kasvi ei silti juuri houkuttele pölyttäjiä ja niinpä kukkien pölyttyminen on, ainakin Suomessa, aivan sattumanvaraista. Kun olin viime talvena kuuntelemassa esitelmää kasvista muistaakseni kasviyhdistyksen nimeltä Linnéa luennolla Helsingissä, niin puhuja, kaikkien tuntema kasvi-ihminen, kertoi vitsillä että tämä saattaisi olla jopa Suomen ainoa nisäkäspölytteinen kasvi: kukat ovat peuran herkkua ja elukan napostellessa kukkia se voi hyvinkin pölyttää kukintoon jäljelle jäävät alimmat kukat. 
 
Samalta paikalta kuvattu kasvi. 
 Öölannin pohjoisosien teiden varsilla on todella paljon miekkavalkkua. Niissä riitti kuvaamista, mutta vain harva kuva onnistui... 
 

(edellinen sivu)


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com