Make your own free website on Tripod.com
 

Juuri auenneita kukkia Öölantilaisessa kasvissa.Dactylorhiza (maculata ssp.) fuchsii, kalkkimaariankämmekkä 

Suomen kämmekkälajistosta on kalkkimaariankämekkä jopa ainoa todella läheinen laji tavalliselle maariankämmekälle. Yleensä lajien erotus toisistaan on silti hyvin helppoa. 

Kalkkimaariankämmekkä on useimmiten lehtojen kasvi, maariankämmekkä kuusimetsien ja soiden. Kalkkimaariankämmekän alin lehti on yleensä pyöreäkärkinen, maariankämmekällä terävä (huom! usein maariankämmekälläkin pyöreä). Kalkkimaariankämmekät ovat keskimäärin huomattavasti tummempia kuin maariankämmekät. Kalkkimaariankämmekän kukinto on eri muotoinen, kolmiomainen varsinkin kukinnan alkuvaiheessa kun se on maariankämmekällä pikemminkin sylinterimäinen. Kalkkimaariankämmekän huulen kaikki kolme liuskaa ovat suunnilleen saman suuruisia, kun maariankkämmekälllä keskimmäinen liuska on yleensä pieni. Tärkein erotustapa kaikista on kuitenkin tämä: kalkkimaariankämmekkä ei muuntele paljoakaan; kukan muoto on standardi ja väLevinneisyys.rikään ei kovin rajusti heittelehdi. Maariankämmeköitä taas on pienissäkin populaatioissa melkein aina erilaisia kasveja. Jos siis löydät maariankämmekkäkasvustosta yhden kasvin joka tuntomerkkiensä puolesta vastaa 100% tarkkuudella kalkkimaariankämmekkää, niin se on lähes varmasti silti maariankämmekkä, ellei niitä kasveja löydy oikein paljon. 

Kalkkimaariankämmekkä on yleinen ainakin Ahvenanmaalla, mutta sen levinneisyyttä ei tunneta tarkkaan. Uusia kasvustoja kannattaa aina pitää silmällä ja tarkastaa kaikki liuskakämmekkäkasvustot. Lajin oppii hyvin nopeasti erottamaan maariankämmekästä. 

Kasvi kukkii Ahvenanmaalta jo kesäkuun alkupuolella, mutta olen siellä nähnyt myös maariankämmeköitä hyvässä kukassa siihen aikaan. Puutarhassa tämä ainakin kukkii aivan samaan aikaan kuin maariankämmekkä. 
 
Kalkkimaariankämmekkä Ahvenanmaan Nåtön lehdossa. 
 Öölantilainen yksilö Halltorps Hagesta. Tämä on aika komea yksilö. 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com