Lappeenrannan vaaleanpunainen yksilö.Dactylorhiza (incarnata ssp.) incarnata, punakämmekkä 

Punakämmekkä kuuluu liuskakämmeköistä komeimpiin ja yleisimpiin, mutta helposti lajia ei kuitenkaan löydä. Se on ilmeisesti harvinaistunut melkoisen voimakkaastikin soiden ojituksen takia. Kasvi on siis komea, jopa 70 cm korkea (30 cm on tavallisempi) pitkälehtinen kasvi. Yleensä lajin lehdet ovat vihreät, mutta muunnos D. i. var. hyphaematodes on molemmin puolin täplikäslehtinen. Niinpä tuo on helppo sekoittaa verikämmekkään, lajien eroista on enemmän tekstiä verikämmekkän kuvauksessa. Kukkia punakämmekällä on paljon ja ne ovat tiiviissä, suuressa kukinnossa. Kukat ovat pelko pieniä. Levinneisyys. 

Verikämmekän lisäksi punakämmekän voi helposti sekoittaa luhtakämmekkään, mutta se on Suomessa harvinainen, jos lajia edes löytyy Suomesta. 

Punakämmekkä on Etelä-Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta melko harvinainen ravinteikkaiden, ojittamattomien soiden laji. Sen koko suurenee selvästi aina kosteampaan suohon mentäessä ja kuivalla penkalla olevat yksilöt ovat usein oikeita miniatyyrejä. 

Punakämmekkä kukkii liuskakämmekäksi aikaisin, kesäkuun alkupuolella, toisinaan vasta kuun puolivälissä maariankämmeköiden alettua jo aueta. 

Punakämmekkä on rauhoitettu Oulun läänin eteläpuolella Ahvenanmaata lukuunottamatta. 

 Kirjavalehtinen punakämmekkä Vantaalla. 
 
Tavallinen, pienehkö punakämmekkä Öölannissa.

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com