Make your own free website on Tripod.com
 

Punainen yksilö puutarhahoidossa.Dactylorhiza sambucina, seljakämmekkä 

Seljakämmekkä on samanlaisten liuskakämmeköiden joukossa ainoa suomalainen laji jota ei voi juuri sekoittaa mihinkään toiseen kämmekkään. Sillä on vartensa tyvellä monta raikkaan vihreää lehteä. Lehtien keskeltä nousee hyvin varhain, jo toukokuun alussa komea, noin kymmensenttinen mutta tukeva kukinto. Kukintoja on kahta väriä, punaista ja keltaista, hyvin harvoin niiden välistä oranssia väriä. Suomessa punaiset yksilöt ovat vallitsevia. Kukissa eiLevinneisyys. ole mettä. Ne houkuttelevat nuoria kimalaiskuningattaria käymään kukissa Ahvenanmaan keväisessä kukkaloistossa. Kuningatar oppii nopeasti läksynsä, ettei moiseen huijarikukkaan kannata astua, mutta kun kasvia on kahta värimuotoa niin kimalaisen täytyy tarkastaa toinenkin väri pariin kertaan ennen kuin se hylkää koko seljakämmekän. Pölytystulos jää kuitenkin usein huonoksi. 

Seljakämmekkä on yleinen tai hyvinkin yleinen Ahvenanmaalla. Siellä se kasvaa niityillä ja lehdoissa ja rantakallioiden rehevissä koloissa. Muualla Suomessa se on hyvin harvinainen kukka ja kasvaa vain lounaisrannikolla. Kasvi vaatii ehdottomasti kalkkia maahansa. 

SKuihtuva yksilö Öölannisa Stora Alvaretilla kesäkuun alussa.eljakämmekkä on Suomessa rauhoitettu. Ahvenanmaalla kasvin kaivaminen juurineen on kielletty. Tämän parempaa kuvaa minulla ei ole keltaisesta seljakämmekästä. Ahvenanmaa, Nåtö. 

Onko kellään parempaa kuvaa keltaisesta seljakämmekästä? 

 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com