Make your own free website on Tripod.com
 

Dactylorhiza traunsteineri, kaitakämmekkä 

Kaitakämmekkä on monimuotoinen kasvi - en voi varmasti edes sanoa että kasvaako kasvi maassamme. Itse en ole tämän ryhmän lajeihin törmännyt, koska en ole juurikaan kävellyt niiden kasvupaikoilla Itä- ja Pohjois-Suomessa. 

Tämänkin lajin tai lajiryhmän jäsenistä löytyy hyvä Visa Lipposen artikkeli Orkidealehdessä 3/1996, nimeltään Tunnemmeko kotoiset kämmekkämme - voiko lajilukumäärä kasvaa? Tätä lehteä voivat Suomen Orkideayhdistyksen jäsenet kysellä Visalta itseltään yhdityksen kirjastosta. Samassa artikkelissa käsitellään muutama mLevinneisyys.uukin muunteleva laji. 

Kaitakämmeköillä on huomattavan kapeat lehdet. Ne ovat joko puhtaan vihreät tai sitten hyvinkin täpläiset, mahdollisesti jopa molemmin puolin. Lehtien keskeltä nouseva kukinto on vähäkukkainen. Kukat ovat tummanpunavioletteja ja niissä on useimmitenjuovia ja erilaisia muita kuvioita. Kukat ovat melko suuria eikä huulen reunat käänny kovin voimakkaasti taakse päin. 

Kasvi on Etelä-Suomessä erittäin harvinainen mutta muualla maassa siihen voi törmätä, se on paikoin jopa yleinen. Kasvia kannattaa etsiä erityisesti avoimilta, märiltä kalkkipitoisilta soilta. Kasvi kasvaa Lapissakin. 

Kasvi on rauhoitettu Oulun läänin eteläpuolella Ahvenanmaa mukaan lukien. 

Tässä esitellyistä lajeista ennen muita luhtakämmekkä ja lapinkämmekkä muistuttavat kaitakämmekkää. 

Kasvin sukulaisia tai synonyymejä ovat mm. D. russowii ja D. curviflora, jotka muistuttavat suuresti D. traunsteineriita

Onko kellään kuvaa tästä lajista? 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com