Make your own free website on Tripod.com
 

Lähikuva - EspooEpipactis palustris, suoneidonvaippa 

Suoneidonvaippa on Suomessa eteläinen harvinaisuus. Kasvi on kasvanut maassamme parissakymmenessä paikasta mutta noin puolet kasvupaikoista on tuhoutunut. Itsekin olen käynyt kahdella paikalla mistä laji on kuollut soiden ojituksen takia.. Nykyään lajia on löytynyt "monesti" myös autoteiden varsilta. Aiemmin tämä oli vain Ahvenanmaan erikoisuus mutta lajia löytyy nykyään myös maan eteläosista ja vähän pohjoisempaakin, Rovaniemen maalaiskunnasta ja Lappeenrannsta. Muutama lajin kasvupaikka on luultavasti kalkkikaivosten ansiota (Lappeenrannassa olen nähnyt lajia aivan kaivoksen reunalla). Kasvi on siis kalkkia vaativa suokasvi. Kasvi lähtee kasvuun myöhään, joskus vasta kesäkuussa, kukkii heinäkuussa eikä kestä yhtään hallaa. Se on vaativa myös valaistuksen suhteen eikä viihdy täydessä Levinneisyys.paahteessa muttei kestä varjoakaan. Kasvi ei kestä niittoa ja niinpä voin vain surra tielaitoksen holtittomuutta kun olen joutunut näkemään erään komean lajin tienvarsikasvupaikan olevan täysin tuhottu. Kukkavanoja siellä oli pystyssä vain muutamia ja kasvin kukinta tulee seuraavana kesänä olemaan luultavasti surkea.  

Neidonvaipan siemenkotia puutarhassaLaji on rauhoitettu koko maassa, myös Ahvenanmaalla. 

Muutama lajin kasvupaikoista on hyvin tunnettu ja niinpä innokas etsijä löytä lajin jos haluaa. Tunnetuin kasvupaikoista lienee Espoossa. Itse olen nähnyt lajia parissa paikassa Suomessa (etsinyt lisäksi parilta muulta) ja kolmella eri suolla Öölannissa. 

Kasvi leviää laajan juurakon avulla. Verso on kohtalaisen lyhyt, noin 30 cm korkea. Kukat ovat lehtevän varren latvalla löyhänä toispuolisen akukintona. Vaaleanpunaiset kukat joissa on kaunista kirjailua tekevät lajista yhden Suomen luonnon kauneimmista kasveista. kasvin sanotaan usein muistuttavan meidän kämmeköistäme eniten trooppisia orkideoita heti tikankontin ja neidonkengän jälkeen. 

Kukat ovat ampiaisten pölyttämiä. Kukassa on humalluttavaa (?) nestettä, jota ampiaiset juovat. Vain harvat kasvilajit ovat ampiaisten pölyttämiä. 
 
 Espoolaisia vaatimattomia neidonvaippoja maariankämmeköiden kanssa tien vieressä
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com