Make your own free website on Tripod.com
 
 

 Nurmijärveläisen kasvin kukat lähempää.Hammarbya paludosa, suovalkku

Suovalkku on piskuinen kasvi. Se on lähes juureton ja varsimukulan pinnalla oleva sienirihmasto hoitaa kasvin veden saannin. Kasvi kasvaa rahkasammalen mukana niin, että monestikasvilla on uuden kasvu alla helminauhana edellisen vuoden vanhat varsimukulat Kasvilla on 2-3 pientä lehtä, jotka usein ovat rahkasammalen alla piilossa. Kukkavana voi olla jopa kymmensenttinen, mutta 4 senttiä ei ole mitenkään erikoisen pieni. Kukkia kasvilla on parista pariin kymmeneen. Ne ovat ainoa asia mistä tämän lajin voi huomata, koska ne ovat aavistuksen kellertäviä. Kukat ovat hyvin kauniin muotoisia, huuli on niissä ylös osoittava. Levinneisyys. 

Vaikka kasvi on kansainvälisesti harvinainen, siihen voi hyvinkin törmätä tavallisella karulla, aina avoimella suomalaissuolla. Sen löytäminen vain on vaikeaa pienen koon takia. Kasvi puuttuu vain pohjoisimmasta lapista, mutta ei ole missään yleinen. 

Paitsi siemenestä, laji lisääntyy myös lehden reunan "bulbileista", pienistä kehittymättömistä kasvin aluista, jotka voivat lähteä kasvuun päästessään sopivan sienen yhteyteen. 

Kukinta-aika on heinäkuussa. 

Suovalkku on Ahvenanmaata lukuun ottamatta rauhoitettu koko maassa. 
Suovalkku Nurmijärvellä 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com