Make your own free website on Tripod.com
 

(edellinen sivu)Kämmekkäkirjallisuutta

Tässä muutamia perusteoksia kämmeköistä ja niiden suojelusta: 

Toimittaneet Ryttäri, Terhi & Kettunen, Taina, 1997: Uhanalaiset kasvimme. Tammer-Paino Oy. Tämä on jokaisen kasvien suojelusta kiinnstuneiden aivan pakko lukea. Hintaa en tiedä, mutta uskoisin kirjaa olevan vielä saatavana. Kirjassa kerrotaan yksityiskohtaiseksi kasvien suojelun perusteet. Tämän kirjan luettuaan tietää monien kasvien tilanteen Suomessa paremmin. Lajiesittelyissä on hyvin monta kämmekkälajia, vain tavallisimmat puuttuvat. 

Vuokko, Seppo & Korhonen, Mauri, 1987: Kämmekät; Suomen orkideat. Forssan kustannus Ky. Kirja on ainoa suomalaista alkuperää oleva kirja koko maan kämmeköistä. Kirjaa on nykyään vaikea saada (se myytiin loppuun jo aikoja sitten) mutta antikvariaareista sen voi sada, jos on oikein hyvä tuuri. Ehdottomasti paras kaikista Suomen kämmeköistä kertovista kirjoista. Värivalokuvat kaikista maamme lajeista. 

Saarinen, Kimmo & Jantunen, Juha, 1997 (?): Lappeenrannan eksoottiset orkideat; Kämmekät. Tässä kirjasessa on 15 sivua. Silti siihen mahtuu monta hyvää kuvaa Lappeenrannan kaupungin erikoisesta kämmekkäfloorasta. Kirja on tiivistelmä laajemmasta saman aiheen kirjasta "Ihalaisten kalkkialueen kämmekkälajisto", joka on pääosin mustavalkoinen. Niitä kumpaakin voi kysellä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutiosta. 

Mossberg, Bo & Nilsson, Sven, 1977: Pohjolan kämmekät. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Tätä kirjaa on kuulemma joskus jopa uutena saatavana joistakin pienistä kirjakaupoista. Kirjassa on Bo Mossbergin erinomaiset piirrokset kaikista Pohjolan kämmeköistä, mutta tekstin tiedot ovat osittain vanhentuneet. Kirja kannataa ostaa heti, jos sitä onnistuu jostain löytämään. 

Davies, Paul ja Jenne, 1983: Wild Orchids of Britain and Europe. The Hogarth Press. Kirja on vanha, mutta käyttökelpoinen teos Euroopan kämmeköistä. Kaikki lajit esitellään ja suuresta osasta on värivalokuva. 90-luvulla kirjoitettiin toinen samantapainen kirja, mutta itse olen sitä vain selaillut enkä nyt muista kirjan nimeä. Siinä on muistaakseni kaikista lajeista kuva. Sitä uudempaa kirjaa oli ainakin kaksi vuotta sitten myynnissä Akateemisessa kirjakaupassa. 

Mossberg, Bo & Nilsson, Sven, 1987: Orkidéer, Europas vildväxande arter. Wahlström & Widstrand. Aivan loistava kirja Euroopan kämmeköistä. Mossbergin kuvat ovat vielä parempia kuin Pohjolan kämmekät-kirjassa. En osaa sanoa mistä kirjaa saa. Aivan kaikkia Euroopaan lajeja ei esitellä ja esittelyn ulkopuolelle jäävät varsinaisesti Afrikkaan kuuluvat Madeira ja Kanariansaaret. Ne voi kuitenkin aika helposti antaa anteeksi ja niinpä tämä on yksi henkilökohtaisista suosikeistani. 

Williams, John G., Willians, Andrew E. & Arlott, Norman (ruotsiksi toimittaneet Hans-Erik ja Henni Wanntorp): Orkidéer i Europa, Nordafrika ocd Mellestra Östern. PA Norstedt & Söners förlag. Aivan kummallinen pikku kirja jota toisinaan myydään kirjakaupoissa. Kuvat (piirroksia) ovat aika surkeita, mutta kyllä kirja on sen verran hauska että olisi se kiva omistaa. Pikkuinen kenttäkirja. 
    
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com