Make your own free website on Tripod.com
 

(edellinen sivu)Lappeenrannan kämmekät 

Lappeenranta on suomalaisista orkideakaupungeista merkittävimpiä. Siellä on elänyt esimerkiksi soikkokämmekkä, Orchis militaris pohjoisempana kuin missään muualla maailmassa. Lappeenranta on Suomen harvoja alueita, joista voi löytää jopa kymmenen lajia yhdessä päivässä. 
 
Tämä kuva kalkkikaivoksesta näyttää Lappeenrannan valtavat kalkkivarastot.Lappeenrannan kämmeköistä on kirjoitettu jopa pari kirjaa, joita kannattaa kysellä. 
 
Itse olen nähnyt Lappeenrannassa kaikki nämä lajit yhden viikonlopun aikana: 

Dactylorhiza incarnata, punakämmekkä 
Dactylorhiza maculata, maariankämmekkä 
Dactylorhiza viridis (= Coeloglossum viride), pussikämmekkä 
Epipactis atrorubens, tummaneidonvaippa 
Epipactis helleborine, lehtoneidonvaippa 
Edellisen lehtivihreätön muoto 
Epipactis palustris, suoneidonvaippa 
Goodyera repens, yövilkka 
Listera ovata, soikkokaksikko 
Malaxis monophyllos, sääskenvalkku 

Ja noiden lisäksi Mattilan kankaalla kasvaa neidonvaippayksilöitä, jotka voisivat mahdollisesti olla hybridejä (Epipactis x schmalhausenii). 

Näiden lajien lisäksi tiedetään kaupungin alueella kasvavan herttakaksikkoa (Listera cordata) ja harajuurta (Corallorhiza trifida). Alueen kaikkein kiehtovimmat lajit ovat silti sieltä kuolleet: soikkokämmekkä (Orchis militaris), kiiltovalkku (Liparis loeselii) ja seljakämmekkä (Dactylorhiza sambucina). Tavallisemmista lajeista kirkiruoho (Gymnadenia conopsea) on kuollut. Uusiakin kämmeköitä Lappeenrannasta voi löytyä, uusin löytö on tummaneidonvaippa kesällä 2000. Sen löytämisessä oli mukana kaksi näiden kotisivujen tekijää, Liisa ja Sinikka. 

Lappeenrannasta voi löytää erikoisia kämmekkäyhdistelmiä. Tässä kuvassa on pussikämmekkä ja valkolehdokeita.Lappeenrannan kämmekkälajisto perustuu pitkälti alueen kallioperän kalkkipitoisuuteen. Partek Oy:llä on Lappeenrannassa laaja kaivanto, ja sieltä kalkki pääsee maaperän pintakerroksiin pölyn mukana. Suurin osa kämmeköistä kasvaakin kaivannon välittömässä läheisyydessä, neidonvaipat ja punakämmekät (aiemmin myös kiiltovalkku) elävät aivan kaivoksen reunalla. Toinen alue, jossa on runsaasti kämmeköitä, on Mattilan kangas. Se on kuitenkin melko laaja alue, joten emme suosittele lähtemään Lappeenrantaan ilman tätä parempia kasvupaikkatietoja. Internetissä ei sentään uskalla kertoa liian tarkkoja tietoja! 
 
Manner-Suomessa Lappeenranta on melkeinpä orkideaparatiisi vailla vertaa. Suosittelemme sitä lämpimästi erityisesti kaikille, jotka aloittelevat kämmeköiden metsästystä. Nähtyään kaikki yllä luetellut lajit, on jo nähnyt paljon! 

Jos olette lähdössä Lappeenrantaan, niin ilmoittakaa meille, ja katsomme mitä voimme tehdä jotta näkisitte mahdollisimman monta lajia! 
  
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com