Make your own free website on Tripod.com
 
 

 Espoosta kuvattu yksilöListera ovata, soikkokaksikko

Soikkokaksikolla on suuret, parhaimmillaan kämmenen levyiset soikeat lehdet. Kuten aina kaksikoilla, lehdet ovat parittain. Lehtien keskeltä nousee metrinenkin kukkavana jossa on harvassa kymmeniä, jopa sata kukkaa.Kukat ovat pieniä ja ikävän vihreitä, eivät edes mitenkään erikoisen kauniin muotoisia. Koska laji on kuitenkin monesti kasvupaikoillaan runsas ja kasvaa suurina tuppaina niin laji on varsin vaikuttava kämmekkä. Levinneisyys. 

Soikkokaksikkoa voi nähdä hyvällä tuurilla Etelä-Suomen lehdoissa eikä se esimerkiksi Lohjalla ja Espoossa ole mitenkään harvinainen, mutta runsaasti sitä löytää vain Ahvenanmaalla. Siellä kasvi on ehkä parhaimmillaan koko Eurooppalaisella laajalla levinneisyysalueellaan (laji on Euroopan ehkä yleisin kämmekkä). Ahvenanmaalla lajiin ei voi olla törmäämättä ja sitä kasvaa siellä aivan jokaisessa vähänkin lehtoisessa paikassa. Kasvit ovat siellä myös hyvin komeita. 

Soikkokaksikko kukkii ehkä pisimpään kaikista kämmeköistämme. Ensimmäiset kukat aukeavat jo toukokuun puolessavälissä ja kukat vetelevät viimeisiään siementen jo karistuttua ja lehtien kellastuessa elokuussa. Kukkien säilyminen kotien valmistuessa on ominaista juuri kaksikoille. 
 
Laji on rauhoitettu koko maassa paitsi Ahvenanmaalla. 
 
 Kuvattu Espoossa, yllä olevista kasveista 
 
 Lappeenrannassa kaksikot ovat erikoisen komeita 
Öölannissa kasvit ovat melko komeita, mutta eivät vedä vertoja Ahvenanmaan taimille. Halltorps Hage 

Nuoria versoja ja nuppuja Lohjan Karkalissa. 
 

(edellinen sivu)


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com