(edellinen sivu)Orchis, kämmekät

Kämmeköiden suku on saanut nimensä Orchis (muinaiseksi kreikaksi: kives) mukuloistaan, jotka pyöreinä ovat kuin kaksi kivestä: toinen, edellisvuotinen on ruskea ja ryppyinen kun taas saman vuoden kasvun mukanaan tuoma mukula on kiinteä ja vaalea. Välimeren seudulla ja Keski-Euroopassa, missä tämä on yksi yleisimmistä orkideasuvuista, käytettiin kiinteitä mukuloita aikanaan miehen kuntoa kohentamaan, kun taas ruskea auttoi liian innokkaiden miesten hoidossa. Niihin aikoihin eli vahvana oppi, jonka mukaan lläkitsevä ravinto ilmoittaa muodollaan sen, mihin sitä voidaan käyttää. Mukulasta saatavaa limaa kutsutaan nimellä Salep ja sitä käytetään yhä (myös?) ruoan valmistukseen varsinkin Turkissa. Suomalainen nimi tulee meille tutummista liuskakämmeköistä, joilla on liuskainen mukula. Ne luettiin aiemmin kämmeköiden sukuun, ja nimi kämmekkä jäi Orchis-sukuun näiden kahden suvun hajottua. Äskettäin kämmeköiden suku jaettiin uudestaa, mutta se ei koske Suomessa kasvavia lajeja. 

Suku on lähes kokonaan Eurooppalainen. Sen jäsenet ovat maanosassamme yleisiä monessa paikassa, mutta Suomessa niitä näkee harvoin. 

Suomea lähinnä löytyviä lajeja ovat O. morio, O. palustris, O. ustulata ja O. spitzelii Ruotsista ja Virosta sekä O. purpurea Tanskasta ja Saksasta. Saksasta löytyy jo muitakin lajeja. Näistä lajeista vain O. purpurea ja O. spitzelii kuuluvat enää tähän sukuun. Suomessa kasvaa vain kaksi suvun lajia. 
 

1: Kukan terälehdet huulta lukuunottamatta kiinni toisissaan muodostaen "kypärän" ihmishahmoiselle huulelle -> militaris - soikkokämmekkä 

1: Huulen lisäksi pari muutakin terälehteä erikseen "kypärästä", huuli ei ihmisen muotoinen -> mascula - miehenkämmekkä 
  



 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com