Make your own free website on Tripod.com
 

Lappeenrantalainen lehdokkiPlatanthera bifolia, valkolehdokki

Valkolehdokki on useimmille meistä Se oikea lehdokki. Kasvi on yleisimpiä kämmeköitämme, vaikka se onkin vähän harvinaistunut viime vuosina. Lajin kukat hohtavat kesäyössä maan eteläpuoliskossa ja kukkien tuoksu on huumaava. Kasvi on hyvin kaunis verrattuna keltalehdokkiin ja onkin ihme, että englanniksi valkolehdokki on "Lesser butterfly-orchid" ja keltalehdokki "Common butterfly-orchid". Ei minusta ainakaan valkolehdokki ole millään tavoin vähäisempi kuin eteläinen serkkunsa. Nimi tulee varmasti siitä, että keltalehdokki on kyllä suurempi laji, useimmiten. 

Kukinta tapahtuu ennen juhannusta vaikka kukkivia yksilöitä löytää vielä heinäkuussakin. Parhaillaan kasvi on jopa 70 cm korkea kasvi, mutta 30-40 senttiä on tavallisempi korkeus. Levinneisyys. 

Valkolehdokki on siis yleinen laji. Se kasvaa ahomailla, niityillä ja valoisissa metsissä. Myös hakkuualueilta sitä löytää. 

Kukat pölyttyvät kiitäjien avulla. Kiitäjät suuntaavat valkoisia kukkia kohti ja voimakas meden tuoksu saa ne laskeutumaan kukalle. Tai oikeastaan ne eivät laskeudu vaan imevät meden pitkän kannuksen pohjalta imukärsällään suoraan lennosta. 

Valkolehdokki on rauhoitettu Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta. 
 

 Lehdokkeja Espoon Solvallassa 
 
Lähikuva Lappeenrannan komeasta yksilöstä 
 
Talvinen valkolehdokki

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com