Valkolehdokki ylhäällä, keltalehdokki alhaalla. Siitepölymyhkyjen asento on erilainenPlatanthera chlorantha, keltalehdokki

Oheinen kuva yrittää kertoa valko- ja keltalehdokin erot, alempi on keltalehdokki, ylempi valkolehdokki. 

Keltalehdokin erottaa valkolehdokista kellertävän värin, myöhäisemmän kukinnan (valkolehdokit alkavat kuihtua heinäkuun alussa keltalehdokin auetessa), suuremman koon, vaatimattoman tuoksun ja siitepölymyhkyjen erilaisen asennon perusteella. Kuitenkin vain viimeinen on varma näiden lajien erotustapa. Kun valkolehdokilla ne ovat tiiviisti kiinni toisissaan ja ainakin samansuuntaiset, niin keltalehdokilla ne ovat suunnilleen 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Se antaa lajin kukille hyvin luonteenomaisen muodon, mitä ei kuitenkaan huomaa ilman harjoittelua valokuvien avulla. Levinneisyys. 

Keltalehdokki on yleinen vain Ahvenanmaalla. Manner-Suomessa sitä löytää vain aivan lounaisimmasta osasta, kuten Hangosta. Kasvi kasvaa usein lehdossa eikä niityillä ja ahoilla kuten valkolehdokki ja kasvupaikat ovat kosteampia.Tämä ei ole kuitenkaan sääntö vaan kumpaakin lajia voi löytyä melkein millaisilta paikoilta tahansa. 

Keltalehdokki on rauhoitettu Suomessa muualla paitsi Ahvenanmaalla. 

Onko kellään kuvaa tästä lajista? 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com