Make your own free website on Tripod.com
 

(edellinen sivu)Suomesta juuri ja juuri puuttuvia kämmekkälajeja.

Nimettömät kuvat ovat Matti Niissalon. 
  
Palokämmekkä, Neotinea ustulata tai entinen Orchis ustulata, on yksi kauneimmista Pohjolan kämmeköistä. Sitä kasvaa yleisenä jo Virossa ja Öölannissa sekä Gotlannissa. Kuvan kasvi on kuvattu Öölannissa. Kasvi on luonnossa yllättävän pieni, vain viisi-kymmenen senttiä korkea, ja sen näkemistä ei voi unohtaa.
Anacamptis pyramidalis tunnetaan myös nimellä pyramidikämmekkä. Se on yksi Pohjolan kauneimmista orkideoista. Kasvi kasvaa harvinaisena Virossa ja Ruotsissa. Virossa sitä kannattaa etsiä pääasiassa Saarenmaan länsiosista.
Anacamptis morio, joka tunnetaan paremmin nimellä Orchis morio, suomeksi ruusukekämmekkä, on ehkä lähimmäksi Suomea yltävä kaikista meiltä puuttuvista kämmeköistä. Se kasvaa aivan Viron pohjoisosissakin, joskin harvinaisena. Kasvi saattaa levitä Suomeen aivan lähitulevaisuudessakin. Tämä kasvi on kuvattu Öölannissa, missä laji oli yllättävän harvinainen. Tämä laji oli aiemmin Euroopan ehkä yleisin kämmekkä, mutta se ei ole kestänyt uudenaikaisen maainviljelyn rasituksia, kuten myrkkyjä ja keinolannoitteita.
Dactylorhiza praetermissa on eteläinen kämmekkä, jota on kuitenkin löytynyt vanhstaan Tanskasta, viime vuosina myös Virosta ja Norjasta. Kasvi muistuttaa jonkin verran punakämmekkää, mutta tällä ei ole huulessa juovia vaan pelkkiä pisteitä.
Orchis purpurea kasvaa Pohjolassa vain Tanskassa, ja se on liitetty tähän vain siksi, että se on Pohjolan komein kämmekkä. Kasvi on jopa suurempi kuin soikkokämmekkä, ja kukat ovat hyvin kauniit. Kasvaa Tanskan saarien pyökkimetsissä.
 


  
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com