Piirros neidonkengän kukista.Calypso bulbosa, neidonkenkä

Neidonkenkä on eksoottinen ilmestys pohjoisen metsissä, varsinkin kasvaessaa esiin viimeisten kevään lumisateiden alta. Kasvi on hyvin kaunis. Sillä on ainokainen kukka 15 -senttisen vanan päässä. Kukka on parin sentin levyinen, vaaleanpunainen. Kukan huuli on syvään konttimainen, sen pohjalla on kaksi kannusta, joissa ei ole mettä. Siitintukku on suuri, terälehtimäisen kaunis ja sepalit ja petalit muodostavat kukan kauniin "kruunun". Kasvilla on yksi tumma, pyöreä lehti, joka kasvaa syksyllä ja kuihtuu kesän aikana. Usein laji kasvaa tuppaina. 

Suomessa neidonkenkä on harvinainen Kuusamon seudun kasvi, jota tavataan etelässä jopa Mikkelissä ja Savonlinnassa asti. Aikanaan neidonkenkää sai katsoa myös  Hämeenlinnassa, mutta sieltä laji on kuollut. Se vaatii kasvLevinneisyys.upaikakseen ikivanhan, kalkkipitoisen kuusimetsän sammalalustan, eikä siedä rannikkoseutuja. 

Laji kukkii toukokuusta (Itä-Suomi ja Kemin seutu) kesä-, jopa heinäkuulle (Kuusamo). 

Calypso bulbosa var. americana. Kuvattu Newfoundlandissa. Euroopan neidonkengät (C. b. var. bulbosa) ovat vaaleampikukkaisia.Neidonkenkä on rauhoitettu. 

Käyn itse katsomassa ja kuvaamassa lajin ensi kesänä (2002), mutta ennen sitä: 

Onko kellään kuvaa C. b. var. bulbosasta? 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com