Tikankontti HyvinkäälläCypripedium calceolus, tikankontti

Tikankontin päälevinneisyysalue Suomessa on Kuusamon, Oulun ja Kemin alueilla. Siellä kasvi ei välttämättä ole edes kaikkialla harvinainen. Yksittäislöytöjä on muualtakin maasta, kuten Tampereelta, KarkkilastLevinneisyys.a ja Hyvinkäältä. Myös Ahvenanmaalta lajia voi löytää, jos on oikein onnekas. Kasvi kasva erilaisissa metsissä ja joskus myös lettosoiden laitamilla. Se on ehdoton kalkinvaatija. Kasvi on täysin suojeltu koko maassa, myös Ahvenanmaalla. 

 
Kasvi on Suomen kasviston suurikukkaisin kasvi heti lumpeiden jälkeen. Kukka on noin 10 senttiä leveä. Konttimainen huuli on kirkkaan keltainen, muut terälehdet punaruskeita. Kasvi kasvaa usein tiiviissä tuppaissa. Se kukkii kesäkuussa. Kukinnan aika vaihtelee kuitenkin paljon vuosittain ja niinpä kasvi voi joskus olla juhannuksena vielä puoliksi nupulla vaikka normaalina vuosina kukista ei silloin enää ole paljoakaan jäljillä. Kukkia on useimmiten 1 per verso, mutta kaksikukkaisia versoja on joukossa lähes aina. Kolmikukkaisia versojakin voi nähdä, mutta ne ovat harvinaisia. 

Vähän suuremmaksi kasvanut yksilö - tämäkään ei silti ole vielä suuri! HyvinkääLaji ei oikeastaan muuntele kovin paljoa. Kuitenkin siitä tunnetaan paljon muunnoksia ja ainakin Kuusamon ja Kemin kontteja katseleva voi löytää jotain hyvin harvinaisia kasveja, vaikkapa täysin vihreäkukkaisia yksilöitä. 

Kasvilla on erikoiset pölytystavat. Sen kukissa ei ole mettä, mutta se houkuttelee tuoksullaan maamehiläisiä käymään kukissa. Mehiläisen laskeutuessa huulen päälle se tippuu kontin sisään. Kontista on vain yksi tie ulos. Hyönteisen pitää tunkea itsensä huulen takaosassa oleva pienen reiän läpi, jolloin se saa selkäänsä siitepölyä. Kun mehiläinen jaksaa taas ponnisteluiltaan lentää, löytää se pian uuden kukan josta etsiä mettä. 

Luonnossa monimutkainen tapa on harvoin paras tapa ja niinpä vain harva tikankontin kukista pölyttyy. Onneksi siemenkodassa on sitten valtava määrä pieniä siemeniä. Aiemmin uskottiin että kukkimiseen kuluu aikaa siemenestä kokonaiset 17 vuotta, mutta se tiedetään nykyään hölynpölyksi. Kasvatuksessa voi jo kaksivuotias tikankontti kukkia, mutta luonnossa joudutaan kukintaa odottaa ehkä viisi-seitsemän vuotta. 
 
Tikankontti on juuri aukaisemassa nuppujaan. Hyvinkää. 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com