Lähikuva Espoolaisesta kasvista   Epipactis helleborine, lehtoneidonvaippa

Lehtoneidonvaippa ei ole niitä tavallisimpia kämmekkälajeja, mutta laji ei ole myöskään mitenkään harvinainen. Se on usein yleisin kämmekkä kalkkialueilla mutta muualla lajiin ei juuri sattumalta törmää. Levinneisyys. 

Kasvi on rauhoitettu koko maassa Ahvenamaata lukuunottamatta. 

Jos maassa vain on kalkkia tarpeeksi niin lehtoneidonvaippa viihtyy melkein missä vain. Itse olen törmännyt siihen erittäin hyvissä, ravinteikkaissa lehdoissa muratin ja lehtokielon kanssa (Öölannissa) ja toisaalta kuivilla ja hiekkaisilla tienreunoilla sekä harjuilla. Toisaalta sitä voi löytää myös niittyjen laitamilta. 

Kasville kerrotaan kirjallisuudessa useita helposti löytyviä kasvupaikkoja. Yleensä sitä kannattaa etsiä kalkkikaivosten vaikutusaluuelta. Yksi pääkaupunkiseutulaiselle parhaista kohteista lajin etsimiseen on Kalkkiranta Sipoossa (josta löytyy myös maariankämmekkää ja yövilkkaa). Jätättehän kuitenkin taimet sielläkin rauhaan, muuten olette rikollisia. 
 
Kasvi on Euroopan yleisimpiä lajeja. Itse näin todella paljon kasvin nousevia versoja Öölannissa missä sitä tuntui kasvavan kaikkialla. Nuoret versot on helppo tuntea, vaikka tosin jo Öölannissa on lajeja joihin lehtoneidonvaipan voi sekoittaa. Kasvi kukkii siis huomattavan myöhään, heiä-elokuussa, harvoin vielä pakkasten tultuakin. Siitä syystä olen nähnyt lajin kukkivana vasta kaksi kertaa, vaikka olen nähnyt sitä paljon enemmän nupullisena Suomessakin. 

Lajin kasvutapa on mätästävä, kuitenkin sillä on usein vain yksi verso tainta kohden. Avoimella paikalla versoja on usein enemmän. 
Nuoria versoja 
Yksi hauska kokemus on lajista jäänyt mieleen. Kun näin lajin ensimmäisen kerran kukkivana, huomasin pian kukissa liikettä. Kohta sen tunnistikin ampiaiseksi. Kasvi kulki kasvista kasviin aivan pökerryksissä, humaltuneena alkoholipitoisesta medestä. En ole kuullut kenenkään tuttuni nähneen tätä erikoista tapahtumaa. Kukkimista aloittava kasvi Sipoossa 
   
Lehtoneidonvaipan valkoinen, Lappeenrantalainen muoto.
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com