Piirros yksittäisestä kukastaLiparis loeselii, kiiltovalkku

Kiiltovalkku on vaatimaton kasvi. Sillä on kaksi lehteä maassa kuin kielolla ikään (kuitenkin man tasalla). Kasvi on pienimpiä kämmeköitämme, noin kymmensenttinen, kukat ovat melko pieniä ja kellertävän vihreitä. Huuli ei osoita ylös eikä alas, vaan eri kulmissa sivuille. 

Suomessa lajiin ei helposti törmää; se on ehkä uhatuin kaikista kämmeköistämme. Kasvi kasvaa enää yhdellä ainoalla suolla Eckerön kunnassa Ahvenanmaalla. Siellä kasvi voi onneksi toistaiseksi hyvin, mutta koska suota ei ole kovin ankarasti suojeltu niin yksi ainoa  tyhmä kasvien kerääjää saattaa paikalla käydessään tappaa koko lajin Suomesta. Kysesellä suolla laji tosin kasvaa hyvin hetteisellä ja vaikeapääsyisellä paikalla, onneksi. Mielestäni tämä on jopaLevinneisyys. ainoa Suomen kämmeköistä, jota ehdottomasti olisi ruvettava suojelemaan ja lisäämään, että se voisi säilyä Suomessa. Kasvi on kasvanut Ahvenanmaalla monilla soilla, mutta niissä kaikissa sen kohtaloksi on koitunut soiden ojitus. Tämä virhe pitäisi korjata sulkemalla ojat ja kasvattamalla Eckerön taimista kerätystä siemenestä uusia taimia istutettavaksi näille paikoille. Myös Manner-Suomen ainoalle kasvupaikalle Lappeenrantaan kasvi pitäisi istuttaa uudelleen sen paikalta kuoltua. Tämä kasvupaikka on säilynyt hyvänä huolimatta sen osittaisesta tuhoamisesta ja mm. suoneidonvaipat kasvavat siellä komeampina kuin missään muualla missä olen lajia nähnyt. Tämä siirtoistutus voi olla lajin ainoa toivo, jos se kuolee Eckeröstäkin. 

Kasvin löytyminen Etelä-Suomen rannikon kalkkipitoisilta ja litimäriltä, avoimilta soilta ja rantaniityiltä ei ole mitenkään mahdotonta. Eräs henkilö kertoo löytäneensä lajin myös Hangosta joutsenista tunnetusta lahdesta, missä se kasvoi järvikaislojen seassa, mitä hän ei kuitenkaan voi varmasti sanoa, sillä kasvit olivat löydettäessä nupullisia ja palattuaan paikalle vähän myöhemmin, ei pieniä taimia enää löytynyt. Kukka edestä. 

Kukinta-aika osuu kesäkuulle. 

Kiiltovalkku on rauhoitettu Ahvenanmaalla. 

Onko kellään kuvaa tästä lajista? 
 

(edellinen sivu) 


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com