Pieni yksilö. Öölanti, Halltorps HageNeottia nidus-avis, pesäjuuri

Pesäjuuri on noin 20 cm korkea, lähes lehtivihreätön ja yhteyttämään kykenemätön ruskea - hunajankeltainen kasvi. Kukat ovat suuret persoonallisen näköiset ja niitä on kukkavanassa paljon, muutama kymmen. Kasvilla on vain muutama suomumainen lehti vartta ympäröimässä. Laji kukkii touko-kesäkuussa, mutta koska kasvi on helppo tuntea myös tukevista siemenkodistaan niin pesääjurta voi löytää lopa vuoden ympäri. Levinneisyys. 

Pesäjuuren juurakko on, kuten sekä suomalainen että molemmat tieteelliset nimet (Neottia ja nidus-avis tarkoittavat mollemat linnunpesää latinaksi ja kreikaksi) sekä useimmat ulkomaisetkin nimet kertovat, risuisen harakanpesän muotoinen, hyvin tiivis ja lyhytjuurinen. Siitä nousee juurakon elinaikana vain yksi kukinto. Kukinnon kuihduttua kasvi kuolee, mutta juurten kärjistä uodostuu usein uusia taimia, jotka taas kukkivat jonkun kymmenen vuoden päästä. Kasvi kukkii yllättävän säännöllisesti ja vähänkään suuremmassa kasvustossa on yleensä joka vuosi kukkia. 

Pesäjuuri on Etelä-Suomen kasvi. Se ei ole mitenkään erityisen harvinainen eteläisellä lehtoalueella ja Ahvenanmaalla se on yleinenkin. Muualla Suomessa lajiin ei kuitenkaan juuri törmää. Pohjoisin esiintymä on Linnansaaren kansallispuistossa. Sitä löytyy mm. Lohjalta ja melkein kaikista pääkaupunkiseudun kunnista. 

Kasvi on rauhoitettu koko maassa paitsi ahvenanmaalla. 
 Joukko pesäjuuria Eckerön eteläkärjen suolla. Lohjan Pähkinäniemen vaalea yksilö 

 

(edellinen sivu)


 
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com