Make your own free website on Tripod.com
 
 

(edellinen sivu)Listera, kaksikot

Kaksikoiden sukuun kuuluu pääasiassa pohjoisten alueiden kasveja ja niitä kasvaa koko maailmassa pohjoisen napapiirin molemmin puolin. Suomessa molemmat meillä kasvavat lajit ovat melko yleisiä ainakin osassa maata. 

Kummallakin kasvilla on ryömivä juurakko. Toisinaan juuren kärjistä kasvaa uusia taimia pitkänkin etäisyyden päähän emotaimesta. Soikkokaksikko kasvaa tuppaina, mutta herttakaksikko on selvästi harvempi ja versot ovat melko kaukana toisistaan. 

Kaksikot pölyttyvät erityisesti sienisääskien avulla, joihin herttakaksikko on jonkin verran erikoistunut. Soikkokaksikolla taas käy kaikenlaista ötökkää. Siementuotanto on aina erittäin hyvä. Kasvit kuihtuvat aikaisin eikä niiden kukkavanat jää talventörröttäjiksi. Usein kukat säilyvät kasvissa aivan siihen saakka että lehdet kuihtuvat. Kukkien erikoisominaisuus on se, että huuli on kukan ollessa nuori aivan kukkavanaa vasten ja kukan pölytyttyä se nousee ylös. Pölyttävät ötökät kiipeävät kukkavanaa alhaalta päin ja kiipeävät vain niihin kukkiin joiden huuli on sopivasti "astinalautana" vastassa. Kukissa onkin kämmeköille harvinaisen paljon mettä, joten pölyttäjillä on kasvien kukinnoissa mukavat oltavat. Mesi on erityisessä mesijuosteessa huulen pinnalla, ei siis kannukse pohjalla. Ehkä juuri siksi niiden kukissa käy hyönteisiä, joita ei kovinkaan usein kukilla näe, kuten kärpäsiä (soikkokaksikko). 
 

1: Kasvi suuri, roteva, lehdet soikeita, myös suuria: ovata - soikkokaksikko 

1: Kasvi pieni, kääpiömäinen, lehdet herttatyvisiä tai kolmiomaisia, sentin-parin pituisia. cordata - herttakaksikko 
  
 Nämä sivut on tehnyt ja niitä ylläpitää Matti Niissalo, sophronitis@yahoo.com